Tietoa meistä
Kampuskehityshankkeet
Marsio
Aalto-yliopiston uusi Marsio-rakennus on merkittävä lisäys Otaniemen kampukselle, tuoden mukanaan modernia arkkitehtuuria ja uusia mahdollisuuksia Aalto-yhteisölle. Rakennus palvelee monipuolisesti Aalto-yhteisöä, tarjoten moderneja tiloja opiskelijoille, tutkijoille ja henkilökunnalle. Se mahdollistaa uusien yhteistyömuotojen ja innovaatioiden syntymisen. Marsio avattiin syksyllä 2024.
Rakennuksen koko: noin 6500 brm2
Kide
Uudisrakennus, jonka tilat on pääasiassa tarkoitettu Sähkötekniikan korkeakoulun sekä Perustieteiden korkeakoulun käyttöön. Rakentaminen alkoi helmikuussa 2022 ja valmistui lokakuussa 2023.
Rakennuksen koko: noin 5 700 m2
Dipolin ulkoalueet
Dipolin (Otakaari 24) ympäristöön rakennettiin suora ja luonteva kulkureitti metrolta ja A Blancin suunnalta. Lisäksi alueen viihtyisyyttä parannettiin esimerkiksi lisäämällä kasvillisuutta sekä penkkejä ja mahdollistamalla taideteosten esillepano. Hanke käynnistyi elokuussa 2021 ja valmistui lokakuussa 2023.
Otakaari 1 maisemarakennushanke
Amfiteatterinaukion alueen kunnostustyöt ovat viimeistelyä vaille valmiit. Hankkeen isot rakennustyöt saatiin valmiiksi kesällä 2022 ja viimeistelevät työt valmistuvat syksyllä 2022. Työn valmistelu alkoi 2019 ja suunnitteluvaihe alkoi 2020, jolloin myös järjestettiin esimerkiksi opiskelijoita osallistavia kokouksia.
Jalankulkuyhteyksien lisäksi parannetaan esimerkiksi monikäyttöisyyttä, esteettömyyttä, viihtyisyyttä ja valaistusta sekä kestävän kehityksen mukaisia suunnitteluratkaisuja.
Ostoskeskus A Blanc (2021)
Aiemmin ostarina tunnetun rakennuksen peruskorjaus alkoi maaliskuussa 2020 ja valmistui toukokuussa 2021. Peruskorjauksen myötä rakennus uudistettiin palvelemaan monipuolista liiketoimintaa, ja se toimii nyt kampuksen toisena palvelukeskittymänä. Samalla keskuksen edustalle valmistui uusi laaja terassi asiakaspaikkoineen. Rakennuksen on suunnitellut Alvar Aalto.
Tutustu ostoskeskuksen liikkeisiin A Blancin verkkosivuilla ja seuraa keskuksen kuulumisia Facebookissa.
Aalto Töölö (2020)
Kauppakorkeakoulun entisen päärakennuksen peruskorjaus alkoi toukokuussa 2019 ja valmistui loppuvuodesta 2020. Päätoimijana Aalto Töölössä on Aalto University Executive Education. Rakennus tarjoaa myös tilaa myös ravintolatoimija Kanrestalle sekä ulkopuolisille vuokralaisille. Rakennuksen on suunnitellut Woldemar Baeckman ja Hugo Harmia.
Metrokortteli
Kortteli pitää sisällään Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun päärakennuksen Väreen, kauppakeskus A Blocin sekä Kauppakorkeakoulun uuden rakennuksen. Kokonaisuudessaan uudisrakennuskompleksi on kooltaan 47 500 brm2. Aurinkopaneelit ja maalämpö tuottavat energiaa rakennukseen.
Kauppakorkeakoulu (2019)
Ekonominaukio 1:n rakennustyöt viimeisteltiin alkuvuodesta 2019 ja Kauppakorkeakoulun maisteriopiskelijat, tohtorikoulutettavat ja henkilöstö muuttivat perinteikkäältä Töölön kampukselta uudenkarheisiin tiloihin helmikuussa 2019. Opetustilojen, learning hubin, neuvottelutilojen ja henkilöstön tilojen lisäksi uudisrakennuksessa on myös ravintola ja viinibaari sekä kahvila.
Väre (2018)
Kampuskehitysohjelman suurin uudisrakentamishanke valmistui kesällä 2018 ja Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulu pääsi muuttamaan uusiin tiloihin keskelle Otaniemen kampusta. Näyttävä uudisrakennus kätkee sisälleen työpajoja, studioita, pienryhmähuoneita, opetus- ja toimistotiloja, tiloja itsenäiseen työskentelyyn sekä paikkoja oleskeluun ja kohtaamisiin. Väreessä toimii myös opiskelijaravintola, kahvila sekä Aalto-yliopiston kauppa Aalto Shop.
A Bloc (2018)
Väre-rakennuksen jatkumoksi valmistui kauppakeskus A Bloc, jonka avajaisia vietettiin elokussa 2018. A Bloc on lisännyt merkittävästi kaupallisten palvelujen tarjontaa Otaniemen alueella. Aalto-yliopiston metroaseman yhteydessä olevan kauppakeskuksen tarjonta ravintoloineen, kahviloineen ja muine kaupallisine palveluineen elävöittää Otaniemen aluetta.
A Gridin peruskorjaus (2018)
A Grid (Otakaari 5) avautui entisissä Sähkötekniikan korkeakoulun tiloissa helmikuussa 2018 tarjoten ekosysteemin yritysten ja kumppaneiden tarpeisiin. A Gridissä on tilaa yhteensä yli 25 000 m² ja se on yksi Pohjois-Euroopan suurimmista startup-keskittymistä. Peruskorjaushanke toteutettiin neljässä vaiheessa.
Dipolin peruskorjaus (2017)
Entinen tapahtumakeskus koki peruskorjauksen, jossa rakennukselle luotiin uudenlainen toimintamalli sekä monikäyttöisiä tiloja. Dipoli toimii Aalto-yliopiston päärakennuksena sekä yliopiston johdon keskuksena, jossa on myös tapahtumatiloja sekä paljon julkista tilaa opiskelijoille sekä ulkopuolisille henkilöille. Vanhan rakennuksen uusi kestävä elämä!
Harald Herlin -oppimiskeskuksen peruskorjaus (2016)
Kirjastorakennukselle tehtiin peruskorjaus, jonka myötä kirjastotoiminnalle luotiin uudenlaisen toiminnan mukaiset tilat. Harald Herlin -oppimiskeskukselle myönnetiin 2017 Arkkitehtuurin Finlandia -palkinto korjaussuunnittelusta. Perusteellinen uudistus vuosina 2015–2016 onnistui muovaamaan rakennuksesta viihtyisän, modernin ja monikäyttöisen tilan. Perinteinen kirjahylly-kirjasto muuttui enemmän tietotekniikan avulla toimivaksi oppimiskeskukseksi. Rakennuksessa on nykyaikaista monitoiminnallista tilaa, jossa opiskelijat viihtyvät.
Kandidaattikeskuksen
peruskorjaus (2015)
Aalto-yliopiston kandidaattikeskus eli entinen Teknillisen korkeakoulun päärakennus on Alvar Aallon suunnittelema. Rakennuksen peruskorjaus oli mittava projekti, joka toteutettiin neljässä vaiheessa vuosien 2007-2015 aikana. Rakennuksen sisätilat kunnostettiin ja lähes kaikki talotekniikka uusittiin. Peruskorjausken myötä rakennukseen tehdyistä esteettömyyttä edistäneistä parannuksista myönnetiin rakennukselle Esteetön Suomi 2015 –palkinto. Esteettömyyspalkinto on tunnustus kohteelle, joka valtakunnallisesti toteuttaa laajaa näkemystä esteettömyydestä. Rakennus tuli tunnetuksi Kandikeskuksena, johon myös ensimmäiset kauppakorkeakoulun toiminnot muuttivat Otaniemessä.