Varautuminen kiertäviin sähkökatkoihin Otaniemen kampuksella

Maailmanlaajuisen energiakriisin myötä myös Suomessa varaudutaan alueellisesti kiertäviin sähkökatkoihin. Mahdollisista sähkökatkoista pyritään viestimään etukäteen. Katkon todennäköisyys riippuu säästä ja sähköntuotannosta.
Kuva: Anni Kääriä / Aalto-yliopisto

Sähköpula tarkoittaa tilannetta, jossa sähkön tuotanto ja tuonti eivät riitä kattamaan sähkön kulutusta. Maailmanlaajuisen energiakriisin myötä Suomessa varaudutaan alueellisesti kiertäviin sähkökatkoihin. 

Otaniemen kampuksen sähkö tulee sähköverkkoyhtiö Carunalta. Aalto-yliopisto ei ole kansallisesti huoltovarmuuskriittinen toimija, joten mahdollisen sähköpulan uhatessa myös Otaniemen kampuksella voi olla kiertäviä sähkökatkoja. Jokainen voi auttaa ehkäisemään sähköpulan syntymistä vähentämällä omaa sähkönkulutustaan

Otaniemen rakennukset on jaettu sähkönjakelun keskeytysalueisiin, joiden mukaan mahdolliset sähkökatkot kiertävät kestäen todennäköisesti kaksi tuntia kerrallaan. Caruna ottaa käyttöön keskeytysalueet, mikäli Otaniemi joutuu sähkökatkojen piiriin. Katkon päätyttyä sähköt pidetään päällä ainakin seuraavat kaksi tuntia. Koko Otaniemen laajuinen sähkökatko on epätodennäköinen.  

Sähkökatkoon suunnitelmallinen varautuminen 

Sähkökatkon aikana suosittelemme poistumaan rakennuksesta, koska työturvallisia olosuhteita rakennuksessa ei silloin voida taata. Rakennuksista pääsee ulos, mutta takaisin sisälle ei pääse. Katkon päätyttyä rakennukseen voi jälleen palata.  

Kampuksen langattomat ja kiinteät verkkoyhteydet eivät ole sähkökatkon aikana käytössä. Myös mobiiliverkkoyhteyksissä saattaa olla häiriöitä. Kampuksen palvelimet kuitenkin toimivat varavirralla, joten esimerkiksi Aallon tietokannat ovat käytettävissä etäyhteydellä. 

Tutkimuslaitteiden hallittu alasajo tai suojaus katkon uhatessa tehdään ennalta valmisteltujen suunnitelmien mukaisesti. Toimintaohjeita päivitetään tarpeen mukaan. 

Opetuksen ja arviointien osalta noudatetaan erillisiä ohjeita. Opetukseen liittyvistä järjestelyistä ja opiskelutilojen käytöstä tiedotetaan lisää aalto.fi-sivustolla myöhemmin. 

Rakennusten lämmitys katkeaa, mutta rakennukset eivät kuitenkaan ehdi jäähtyä merkittävästi kahden tunnin katkon aikana.  

Sähkökatkosta pyritään viestimään ennakkoon 

Caruna pyrkii ilmoittamaan tulevasta sähkökatkosta etukäteen niin, että sen ajankohdasta ehditään viestimään Otaniemen kampuksen käyttäjille etukäteen sähköpostitse ja Aallon verkkosivujen kautta. Otaniemen kampuksen rakennusten talo- ja tilavastaavat jakavat tarvittaessa sähkökatkoon liittyviä rakennuskohtaisia ohjeita rakennusten käyttäjille. 

Pahimmat sähkönkulutuspiikit ovat Carunan mukaan Espoossa klo 9, 17 ja 22, ja Helenin tiedon mukaan Helsingissä klo 8–10 ja 17–19. Mahdollisia katkoja on odottavissa näihin aikoihin, joten sähkönkulutuksen vähentäminen on tärkeää etenkin mainittuina ajankohtina. Sähkönjakelun suuret haasteet alkavat yli 15 asteen pakkasessa. 

Usein kysytyt kysymykset sekä ohjeet sähkökatkon aikana toimimiseen löytyvät Aallon verkkosivuilta.

Halutessasi voit myös kysyä mahdollisista kiertävistä sähkökatkoista alla olevassa keskustelussa (vaatii kirjautumista) tai Webropol-kyselyn kautta anonyymisti. 

Jaa
URL kopioitu

Read more news

Otaparkki julkisivu
Kampus, Yliopisto Julkaistu

Otaparkki tarjoaa helpon pysäköintimahdollisuuden kampusvieraille

Pysäköintitalo Otaparkki sekä muut kampuksen maksulliset pysäköintipaikat tarjoavat pysäköintimahdollisuuden kampukselle saapuville vieraille.
Kampus, Yliopisto Julkaistu

Hae kesätöihin kampusasioiden pariin!

Etsimme ACREen kesätyöntekijää suunnitteluassistentin tehtäviin.
Bar Otapas
Kampus Julkaistu

Ostoskeskus A Blanciin avautuu uusi viihtyisä baari Otapas

Bar Otapas avautuu perjantaina 1.3. ostoskeskus A Blanciin. Rento uusi kohtaamispaikka on avoinna Iltapäivästä myöhään yöhön.
Poikkeustilanne-kuvitus
Kampus, Poikkeustilanteet, Yliopisto Julkaistu

Vesikatko Dipolissa 22.2. klo 8-15

Suunniteltu vesikatko alkaa klo 8.00 ja sen arvioitu päättymisaika on klo 15.00.