Innovatiivista suunnittelua ilmentävä ehdotus voitti Otaniemen Tietokorttelit -arkkitehtuurikilpailun

Otaniemessä Espoossa sijaitsevien Biologin ja Meritekniikan alueiden suunnittelukilpailun voittajaksi on valittu ehdotus nimimerkillä Superpositio.
Havainnekuva kilpailun voittaneesta ehdotuksesta

Syksyllä 2021 käynnistyneen Senaatti-kiinteistöjen ja Aalto-yliopistokiinteistöt Oy:n järjestämän Otaniemen Tietokorttelit –arkkitehtuurikutsukilpailun voittaja valittiin viiden ehdotuksen joukosta tuomariston yksimielisellä päätöksellä. Kilpailuehdotuksen tekijöiksi paljastuivat L Arkkitehdit Oy, WSP Finland Oy ja Nomaji Maisema-arkkitehdit Oy.  

Lisäksi tuomaristo jakoi kunniamaininnat nimimerkille Hill Town, jonka tekijät ovat Arkkitehtitoimisto K2S Oy ja Ramboll Finland Oy sekä nimimerkille Waves, jonka tekijät ovat Arkkitehtitoimisto Lahdelma & Mahlamäki Oy ja WSP Finland Oy. Kilpailun tuomaristo muodostui Aalto-yliopiston, Aalto-yliopistokiinteistöt Oy:n, Senaatti-kiinteistöjen, Espoon kaupungin, Alvar Aalto -säätiön ja Suomen Arkkitehtiliiton (SAFA) edustajista. 

”Saimme kilpailussa viisi laadukasta ehdotusta, joissa kehittämiselle asetetut tavoitteet ja alueen erityispiirteistä johdetut reunaehdot oli onnistuttu ratkaisemaan hyvinkin monipuolisesti. Kilpailu antaa erinomaiset lähtökohdat ainutlaatuisen kampuskaupunginosan keskuksen kehittämiselle”, sanoo Senaatin kiinteistökehityspäällikkö Emmi Sihvonen

Korkeatasoista kaupunkitilaa 

Tuomaristo katsoi, että ehdotus Superpositio vastasi parhaiten kilpailulle asetettuun tavoitteeseen arkkitehtonisesta ja maisema-arkkitehtonisesta korkeatasoisuudesta. Voittaneen ehdotuksen konsepti on vahva, selkeä ja joustava, ja se mahdollistaa sisäistä vaihtelua jatkosuunnittelussa.  

”Yliopistolle on tärkeää ylläpitää Superposition edustamaa korkeinta kansainvälistä laatutasoa kaupunkisuunnittelussa. Ehdotus pohjautui Otaniemen tarkkaan analyysiin ja sen edelläkävijyys, yhdistävä vaikutus isossa mittakaavassa, kaupunkitilat ja asumisen olosuhteet olivat erinomaiset”, toteaa kilpailutuomariston puheenjohtaja, Aalto-yliopiston kampuskehittämisen avustava vararehtori Antti Ahlava

Superpositio ilmensi luovaa ja innovatiivista suunnittelua tätä päivää ja tulevaisuutta varten. Tuomaristo suosittelee, että voittanutta kilpailuehdotusta kehitetään kilpailun jälkeen maanomistajien ja Espoon kaupungin ohjauksessa asemakaavan viitesuunnitelmaksi tuomariston antamat jatkokehitysohjeet ja arvostelussa esiin tuodut asiat huomioiden. 

”Tietokorttelien arkkitehtuurikilpailu oli kaksivaiheinen prosessi, joka toi hienosti esiin paikan ominaispiirteet, ja niistä lähtevät ideat ja mahdollisuudet. Sijainti aivan Alvar Aallon suunnitteleman kampuksen ytimessä kartanonpuiston äärellä luo paikkaan ainutlaatuisen atmosfäärin, joka Superpositiossa on taitavasti rakennettu osaksi uudenlaista paikkojen verkostoa,” sanoo SAFAn nimeämä tuomariston jäsen Riikka von Martens

Tietokorttelien suunnittelun tausta ja eteneminen 

Biologin ja Meritekniikan alueille on tavoitteena mahdollistaa yhteensä noin 95 000 k-m2 uutta rakentamista asumista, työpaikkoja ja Aalto-yliopiston käyttöä varten. Lisäksi alueelle on tulossa liiketilaa ja päiväkoti. Alueella liikkuminen helpottuu, kun jalankulun ja pyöräilyn yhteyksiä parannetaan mm. tulevan pikaraitiotie Raide-Jokerin pysäkeille. Aalto-yliopiston metroaseman Tietotien sisäänkäynti sijaitsee suunnittelualueella.  

Alueen asemakaavoitus käynnistyy suunnittelukilpailun jälkeen. Lähitulevaisuudessa merkittävä osa Biologin ja Meritekniikan alueiden nykyisistä toiminnoista tulee väistymään. Alueelle tavoitellaan kaavamuutoksella uutta elävää kaupunkiympäristöä, jossa asuminen, työpaikat, palvelut ja yliopistokampuksen toiminnot sekoittuvat nykyistä kaupunkirakennetta täydentäen. 

Lisätietoja

Emmi Sihvonen, kiinteistökehityspäällikkö, Senaatti-kiinteistöt
p. 050 340 1408 [email protected] 

Kari Talvitie, johtaja, kiinteistökehittäminen, Aalto-yliopistokiinteistöt Oy 
p. 040 095 6089, [email protected] 

Jaa
URL kopioitu

Read more news

Kampus Julkaistu

Osallistavan budjetoinnin projekti huipentui iloiseen istutustyöpajaan

"Yksi euro jokaiselle opiskelijalle" -osallistavan budjetoinnin projekti huipentui toukokuun puolivälissä pidettyyn istutustyöpajaan uusien puutarhapenkkien äärellä. Osallistava budjetointi jatkuu uuden projektin muodossa myös tänä syksynä.
Kampus, Poikkeustilanteet Julkaistu

Poikkeusreitti Konemiehentien ja Maarintien risteykseen

Maanantaina 16.5. käynnistyy liikenteen poikkeusreitin rakentaminen Konemiehentiellä Tietotekniikan talon edessä.
Kampus Julkaistu

Rakentajanaukion pysäköintialue suljetaan laajasti

Rakentajanaukion pysäköintipaikka suljetaan lähes kokonaan 16.-18.5.2022 päällystystöiden vuoksi.
Kampus Julkaistu

Miten liikut kampuksella nyt ja tulevaisuudessa? Vastaa kyselyyn ja vaikuta!

Aalto-yliopiston Otaniemen kampuksella parannetaan kestävää liikkumista. Kyselyyn vastaaminen on tehokas tapa vaikuttaa liikkumisen ja liikenteen sujuvuuteen kampuksella. Voit myös ilmoittautua kestävän liikkumisen työpajaan sekä osallistua kesäisten palkintojen arvontaan.