Otaniemi’s shopping centre will be renamed A Blanc

The renovation of the beautiful building designed by Alvar Aalto will be completed by summer.
An illustration of the building after the modernisation. Image: Arkkitehdit Q4 Oy

The building known as Otaniemi’s old shopping centre, located on Aalto University campus, is currently under renovation and the work is scheduled to be completed in May 2021. With its renovation, the shopping centre designed by Alvar Aalto will be renamed shopping centre A Blanc.

The shopping centre's white, plastered walls distinguish the building from the area’s other red-brick research and teaching buildings designed by Alvar Aalto. When designing Otaniemi, Alvar Aalto used the historical architecture of Greece and Italy as a starting point. The name drew inspiration from the colour white.

'With the name we want to emphasise the special nature of the building as a white building designed by Alvar Aalto in Otaniemi. The new name and visual identity flatter the shopping centre and raise it to a new level. As the second service concentration on the campus, it forms a working pair with the shopping centre A Bloc', says Jenna Isokuortti, Head of Leasing and Sales at Aalto University Campus & Real Estate.

The A Blanc logo and visual identity are inspired by the shopping centre’s unique copper roof and the building’s colouring.

Otaniemi’s shopping centre, completed in 1961, is familiar to many who have studied and lived on the campus. The building is also a rarity, as it is one of the few retail buildings designed by Alvar Aalto.

The building will be renovated to serve diverse business operations and the building services technology will be renewed. The property will house workspace as well as retail premises for café, restaurant and store operations, among others. At the same time, a large terrace area with customer seats will be created in front of the centre. The renovation plans have been made with respect to the historical and architectural value of the building in cooperation with the Finnish Heritage Agency and the Alvar Aalto Foundation.

Address of the building: Otakaari 27, Espoo  
Builder: Otaniemen Liikekeskus Oy  
Main contractor: Pakrak Oy  
Architectural planning: Arkkitehdit Q4 Oy  
Schedule of the renovation: March 2020 – May 2021
Project pages:
https://www.aalto.fi/en/locations/otaniemis-shopping-centre
Shopping centre pages: https://ablanc.fi

Contact information:
Jenna Isokuortti
Head of Leasing and Sales, Aalto University Campus & Real Estate
[email protected], +358 50 464 4020

Share
URL copied!

Read more news

Campus Published:

Shortcut AALTO opens an inspiring and modern salon in renewed A Blanc

The original Shortcut hair salon was founded approximately 30 years ago in Tapiola, Espoo. The core concept has remained the same over the years: high quality service and upscale and cosy salons. Now the fourth Shortcut salon, Shortcut AALTO, is opening its doors in the renewed shopping centre A Blanc.
Unto Rautio
Campus Published:

The Green Office team promote sustainability on campus

Aalto University Campus & Real Estate has belonged to WWF’s Green Office network since 2012. With Green Office, we are committed to continuously improving and developing environmental matters.
Campus Published:

Terveystalo Otaniemi will operate in renewed A Blanc

You will find Terveystalo's experienced and skilled healthcare and well-being professionals in new premises on shopping centre A Blanc’s second floor.
Campus Published:

Route to Maarintalo and Terveystalo is changing

The beginning of the Sähkömiehentie will be closed again and the driving route to Maarintalo will be made through the ISS depot / Otakaari 8 parking area.