Ulkoalueiden suunnitteluohjeella kohti yhteisöllistä ja kestävää kampusta

Otaniemen kampuksen ulkoalueiden suunnitteluohje on julkaistu. Sen tarkoituksena on antaa suuntaviivat yliopiston toimintoja sekä luonnon ja ihmisten hyvinvointia tukevien ulkoympäristöjen kehittämiseen. Lisäksi ohjeen tavoitteena on vahvistaa kampuksen tunnistettavaa identiteettiä sekä pitää yllä ulkoalueiden laatutasoa.
Kuva: Aapo Pihkala / ACRE

Otaniemen kampusalueen ulkoalueiden suunnitteluohje on julkaistu syksyllä 2023. Ohjeen mukaisesti ulkoalueiden suunnittelussa korostuvat viihtyisyys, monikäyttöisyys ja saavutettavuus, samalla alueen rikasta historiaa ja luonnon monimuotoisuutta kunnioittaen. Suunnitteluohjeessa avataan kattavasti myös alueen historiaa, mikä auttaa ymmärtämään nykypäivän valintoja sekä pohjustamaan tulevia suunnitelmia.

Ohjeen laadinnassa on huomioitu Aalto-yhteisön tarpeet, sidosryhmien näkemykset sekä alueen kulttuurihistorialliset ja luontoarvot. Tiedonkeruu on perustunut muun muassa yhteisöltä saatuun Leesman-kampuskyselyn palautteeseen, sidosryhmien kanssa käytyihin keskusteluihin sekä alueen luontoa ja kulttuurihistoriaa koskeviin tutkimuksiin. 

Vetovoimainen ja kestävä lähiluonto

Kampuksen ulkoalueet halutaan pitää jatkossakin kampuksen vetovoimatekijänä. Otaniemen alue on kansainvälisestikin arvioiden erittäin vehreä ja luonnonläheinen yliopistokampus. Toisaalta kampuksen muuttuessa ulkotilojen käyttö monipuolistuu ja niiden tulee mahdollistaa arjen sujuvuus sekä tapahtumat. Yhteystarpeet muuttuvat ja lisääntyvät sekä käyttöaste kasvaa uusien toimintojen rakentuessa. 

"Kampuksen ulkoalueiden identiteetti koostuu sen eri osien summasta. Otaniemi on kokonaisuutena yhdistelmä luontoa, arkkitehtuuria ja historiallisia kerrostumia, Alvar Aallon perinnöstä alueen kartano- ja muinaishistoriaan. Jokainen polku, penkki ja istutus kertoo tarinaa kampuksen historiasta ja on osa sen tulevaisuuden kudosta. Vahvaa identiteettiä halutaan vaalia, käsi kädessä ulkoalueiden hyvän toiminnallisuuden kanssa," kertoo suunnitteluohjeesta vastaava projektipäällikkö Aapo Pihkala ACREsta.

Otaniemen kampuksen ulkotilojen suunnitteluohjeen sekä taustoitusta ohjeeseen liittyen löydät tästä linkistä.

Jaa
URL kopioitu

Read more news

Kampus Julkaistu

Rakennusten aukioloajat vuodenvaihteessa 2023-2024

Otaniemen kampuksen rakennusten sekä Aalto-yliopisto Töölön aukioloajoissa on muutoksia vuodenvaihteessa joulu-tammikuussa.
Kampus, Yliopisto Julkaistu

Romupyöräkeräys on täällä taas!

Otaniemen kampuksen romupyöräkeräys on täällä taas! Tavoitteena on siistiä alueen pyöräpysäköintipaikat.
Kampus, Yliopisto Julkaistu

Postin hinnoittelupalvelu päättyy vuoden 2023 loppuun mennessä

Hinnoittelupalvelu kirjeille päättyy vuoden 2023 loppuun mennessä
Kampus, Yliopisto Julkaistu

Nyt saa äänestää! Miten käytämme 13 000 euroa opiskelijoiden hyvinvointiin?

Alkusyksystä 2023 opiskelijat saivat ideoida, miten yliopiston tulisi käyttää 13 000 euroa opiskelijoiden hyvinvoinnin parantamiseen kampuksella. Nyt on aika äänestää parasta ideaa toteutettavaksi kevään 2024 aikana.