Otaniemen kampuksen kansalaistiedetapahtumassa tunnistettiin yhteensä yli 300 lajia

14 joukkuetta kiersi Otaniemen kampusluonnossa. Tapahtuman tarkoituksena oli lisätä tietoa luonnon monimuotoisuuden tärkeydestä sekä luontokadon vaikutuksista ja oppia, kenen kanssa jaamme kampuksen.
Puunrungon jäkälän kuvaamista Otaniemi Bioblitz -tapahtumassa. Kuva: Aalto-yliopisto / Mikko Raskinen

Aalto-yliopisto, Aalto-ylipiston ylioppilaskunta (AYY) ja Helsingin yliopiston biologian opiskelijat Symbioosi ry järjestivät 8.9.2022 Otaniemi kampus Bioblitz -tapahtuman. Tapahtuman tarkoituksena oli lisätä tietoa luonnon monimuotoisuuden tärkeydestä sekä luontokadon vaikutuksista ja oppia, kenen kanssa jaamme kampuksen. Tapahtumassa tunnistettiin 305 eri eliölajia!

Aurinkoinen syysiltapäivä keräsi tapahtumaan 56 osallistujaa: Aalto-yliopiston opiskelijoita ja henkilökuntaa sekä Helsingin yliopiston biologian opiskelijoita. Osallistujat muodostivat 14 joukkuetta ja kartoittivat lajeja kolmen tunnin ajan lähes koko Otaniemen kampuksen kattavalla alueella.

Ennen kilpailun alkua Symbioosi ry:n Riku Kangasniemi kertoi osallistujille luonnon monimuotoisuuden perusteista ja tärkeydestä. Tämän jälkeen Aalto-yliopistokiinteistöjen (ACRE) kestävän kehityksen ja maiseman projektipäällikkö Aapo Pihkala esitteli, miten luonnon monimuotoisuus ja ekosysteemipalvelut otetaan huomioon Otaniemen kampuksen suunnittelussa ja hoidossa.

Kansalaistiedettä tekemässä

Kolmen tunnin kilpailun aikana joukkueiden piti valokuvata havainnot ja lisätä ne iNaturalist-mobiilisovellukseen. iNaturalist on verkossa toimiva luontoharrastajien yhteisö, joka yhdistää tavalliset kansalaiset luonnontieteilijöihin.

Bioblitz on loistava tapa oppia lisää luonnosta. Kuva: Aalto-yliopisto / Mikko Raskinen

Palveluun lisätyt havainnot tallentuvat lopulta Suomen Lajitietokeskukseen ja ovat sitä kautta tutkijoiden, viranomaisten ja harrastajien käytettävissä. Näin havainnoista voi tulla myös kansalaistiedettä.

Yli 60 % Otaniemen Bioblitz -tapahtumassa havaituista lajeista oli kasveja. Loput havainnot olivat hyönteisiä, lintuja ja sieniä sekä muutamia hämähäkkieläimiä (hämähäkkejä, lukkeja, punkkeja) ja nilviäisiä (etanoita ja kotiloita). Lisäksi osallistujat tekivät hienoja yksittäisiä havaintoja mm. manterista (vesilisko), ruskosammakosta ja sisiliskosta. Kaniini ja rusakko edustivat Otaniemen nisäkkäitä.

Opi lisää lähiluonnosta

Tapahtuma oli onnistunut, kaksi eniten lajeja havainnutta tiimiä palkittiin pienillä palkinnoilla. Kaikki tapahtumapalautekyselyyn vastanneet osallistuisivat uudelleen Bioblitziin, mikäli sellainen järjestettäisiin. Kokemusta kuvailtiin "hauskaksi" ja "mahtavaksi" ja että he katsovat tapahtuman ansiosta lähiluontoa uusin silmin. Tapahtuma sai jopa kunniamaininnan Campus Sustainability Awards -kilpailussa 13.10.2022! Tämän palautteen rohkaisemana tavoitteena on, että toukokuussa 2023 nähdään jälleen Bioblitzin merkeissä. 

Pysy siis kuulolla ja pidä silmäsi auki kampuksella, kun seuraavan kerran suuntaat metroon tai luennolle – taivaalla saattaa lentää juuri samaan aikaan kuovisirri! Tai, kun juttelet ystäväsi kanssa puistossa, manteri tai maasiira saattaa kuunnella sinua. Ja, jos työnnät nenäsi kiinni karikkeeseen, saatat bongata linnunpesäsienen: tämän sienen pikkuruinen itiöemä näyttää aivan pieniltä linnunmunilta pesässä.

Lisää tietoa
Meeri Karvinen, [email protected]
Hanna Paulomäki, [email protected]

  • Julkaistu
  • Päivitetty:
  • This content was originally published on www.aalto.fi.
Jaa
URL kopioitu

Read more news

Bar Otapas
Kampus Julkaistu

Ostoskeskus A Blanciin avautuu uusi viihtyisä baari Otapas

Bar Otapas avautuu perjantaina 1.3. ostoskeskus A Blanciin. Rento uusi kohtaamispaikka on avoinna Iltapäivästä myöhään yöhön.
Poikkeustilanne-kuvitus
Kampus, Poikkeustilanteet, Yliopisto Julkaistu

Vesikatko Dipolissa 22.2. klo 8-15

Suunniteltu vesikatko alkaa klo 8.00 ja sen arvioitu päättymisaika on klo 15.00.
Otaparkki julkisivu
Kampus, Yliopisto Julkaistu

Otaparkin pysäköintimaksu alenee – lisäuudistuksia Otaniemen kampuksen pysäköintiin

Helmikuun puolivälissä otetaan käyttöön uusia uudistuksia kampuspysäköinnissä.
Poikkeustilanne-kuvitus
Kampus, Poikkeustilanteet, Yliopisto Julkaistu

Vedenjakelussa häiriöitä Dipolissa 30.1.

Suunniteltu vesikatko alkaa klo 15.00, mutta Dipolissa voi työskennellä normaalisti