Otakaari 1:n maisemahanke viimeistelyä vaille valmis

Syksyllä 2021 alkanut maisemarakennushanke Otakaari 1:n vieressä olevalla Amfiteatterinaukion alueella valmistuu syksyllä 2022. Ulkoalueiden kehittäminen on yksi yliopistokampuksen keskeisistä painopisteistä.
Kuva: Aalto-yliopistokiinteistöt / Milla Uusitalo

Amfiteatterinaukion alueen kunnostustyöt ovat viimeistelyä vaille valmiit. Jalkapallokentän kokoisen alueen läpi voi nyt kulkea, ja kulku myös opiskelijajärjestöjen Wapputerassille on auki. Elokuussa 2021 alkaneen maisemarakennushankkeen tavoitteena oli kehittää Kandidaattikeskuksen (Otakaari 1) ja Harald Herlin –oppimiskeskuksen (Otaniementie 9) välistä Amfiteatterinaukion aluetta.  

Maisemahankkeessa otettiin huomioon monta erilaista tekijää, kuten yliopiston kampuksen kulttuurihistoriallinen ympäristö, kokeellinen opiskelijatoiminta, luonnon monimuotoisuuden lisääminen, kampuksen alkuperäissuunnitelman kunnioittaminen sekä kestävään kehitykseen tähtäävä suunnitelma. Hyvällä suunnittelulla voitiin edistää samaan aikaan monia eri tavoitteita mm. ohjaamalla kulkua, lisäämällä monimuotoisia istutuksia ja valaistusta sekä toteuttamalla lisää oleskelumahdollisuuksia alueen arvoihin sopeutuen. 

Otakaari 1 mahdollisesti 1970-luvulla. Kuva: Volker von Bonin, historian kuvakokoelma, Museovirasto.

Tarve muovaa kulkureittejä 

Kampuksen kulkureitit ovat kohta viiden vuoden ajan muotoutuneet uudestaan, sillä Länsimetron ensimmäisen vaiheen liikennöinnin alkaminen muovasi myös kampuksen käyttäjien kulkua. Hankkeessa toteutettiin esteetön reitti, joka mahdollistaa aiempaa suoremman kulun metrolta ja tulevalta Raide-Jokerin pysäkiltä amfiteatterimaisen rakenteen alla oleviin pääsaleihin muun muassa liikuntarajoitteisille. Ennen muutostöitä esteetön kulkuyhteys kiersi pitkän reitin rakennuksen sisäkautta. 

Tasa-arvoinen kampusympäristö on kehitystyön ytimessä. Hankkeen toteutuksen suunnittelivat maisema-arkkitehdit Malin Blomqvist ja Elina Kataja, MASU Planning Oy.

Otakaari 1 tulevaisuudessa. Havainnekuva: MASU Planning Oy

Hankkeen isot rakennustyöt saatiin valmiiksi kesällä 2022 ja viimeistelevät työt valmistuvat syksyllä 2022. Työn valmistelu alkoi 2019 ja suunnitteluvaihe alkoi 2020, jolloin myös järjestettiin esimerkiksi opiskelijoita osallistavia kokouksia.  

Viihtyvyyttä ja monimuotoisuutta maisemahankkeilla 

Ulkoalueiden kehittäminen on yksi yliopistokampuksen keskeisistä painopisteistä. Jalankulkuyhteyksien lisäksi parannetaan esimerkiksi monikäyttöisyyttä, esteettömyyttä, viihtyisyyttä ja valaistusta sekä kestävän kehityksen mukaisia suunnitteluratkaisuja.

Amfiteatteriaukion hankkeen myötä alueelle saatiin myös paljon kaivattuja istumapaikkoja sekä tapahtumasähköt amfiteatterin vierustalle ja Alvar Aallon puistoon. 

Ulkoalueiden kehittämistä on toivottu muun muassa Leesman-kampuskyselyn kautta saadussa palautteessa. Hankkeiden valmistuttua kampuksen ulkoalueet tukevat myös entistä paremmin tapahtumien, kokeilevan opiskelijatoiminnan ja ympäristötaiteen edellytyksiä. 
  
Lisätietoja 
Pauliina Skyttä, kampusarkkitehti, [email protected] 
Aapo Pihkala, projektipäällikkö, kestävä kehitys ja maisema, [email protected] 

Jaa
URL kopioitu

Read more news

Path in the Laajalahti nature area
Opinnot, Yliopisto Julkaistu

Hyvinvointireitti Otaniemen kampuksella

Viidestä pisteestä koostuvan hyvinvointireitin teemoina ovat tunteiden havainnointi, luontosuhteen vaaliminen, kehollisuus, rauhoittuminen ja kohtuullisuuden pohdinta
Otaparkki julkisivu
Kampus, Yliopisto Julkaistu

Otaparkki tarjoaa helpon pysäköintimahdollisuuden kampusvieraille

Pysäköintitalo Otaparkki sekä muut kampuksen maksulliset pysäköintipaikat tarjoavat pysäköintimahdollisuuden kampukselle saapuville vieraille.
Kampus, Yliopisto Julkaistu

Hae kesätöihin kampusasioiden pariin!

Etsimme ACREen kesätyöntekijää suunnitteluassistentin tehtäviin.
Bar Otapas
Kampus Julkaistu

Ostoskeskus A Blanciin avautuu uusi viihtyisä baari Otapas

Bar Otapas avautuu perjantaina 1.3. ostoskeskus A Blanciin. Rento uusi kohtaamispaikka on avoinna Iltapäivästä myöhään yöhön.