Metsähovin radio-observatorion peruskorjaus on valmis

Suomen ainoan radio-observatorion uudistaminen on satsaus kansalliseen tähtitieteelliseen tutkimukseen.
Metsähovin uudisosa. Kuva: Joni Tammi / Aalto-yliopisto

Aalto-yliopiston Metsähovin radio-observatorion mittava peruskorjaus on valmistunut. Yli vuoden kestäneessä remontissa radio-observatorion alkuperäinen 1970-luvulla rakennettu osa purettiin, 90-luvulla rakennettu laajennusosa remontoitiin ja sen yhteyteen rakennettiin kokonaan uusi siipi. Uudisosassa on kokous- ja seminaarihuone, työtiloja, keittiö, sosiaalitilat sekä laboratoriotiloja.

Remontin yhteydessä talotekniikkaa uudistettiin ja energiatehokkuutta parannettiin merkittävästi: esimerkiksi öljylämmitys vaihdettiin ympäristöystävälliseen maalämpöön, ikkunat vaihdettiin parempaan energialuokkaan, ilmanvaihto uusittiin ja lämmön talteenotto otettiin käyttöön.

”Odotamme kovasti, että koronarajoitusten jälkeen pääsemme jatkamaan tutkimustyötä ja opetusta ja ottamaan vierailijoita vastaan uudistetuissa tiloissa”, sanoo Metsähovin johtaja Joni Tammi.

Metsähovin radio-observatoriossa tehdään havaintoja esimerkiksi Auringon ja mustien aukkojen radiosäteilystä vuoden jokaisena päivänä, eikä remontti tuonut poikkeusta tähän.

”Tekninen tiimimme onnistui varmistamaan, että laitteistot ja havainnot toimivat myös peruskorjauksen aikana, vaikka tämä vaati monenlaisia erityisjärjestelyjä”, kertoo laboratorioinsinööri Juha Kallunki. Muun muassa koko alueella voimassa oleva radiohiljaisuus aiheutti haasteita urakoitsijoille, koska radiolähettimiä löytyy nykyään lähes jokaisesta työkoneesta.

Suuri satsaus suomalaiseen tähtitieteen tutkimukseen

Aalto-yliopisto on investoinut Suomen ainoan tähtitieteellisen radio-observatorion ja sen tutkimuslaitteiston on uudistamiseen merkittävästi viime vuosien aikana. Viime kesän suuroperaatiossa vaihdettiin Metsähovin päätutkimusinstrumentin, 14-metrisen radioteleskoopin, suojakupu.

”Tämä on osoitus siitä, että Aalto-yliopisto haluaa satsata myös luonnontieteelliseen perustutkimukseen. Uudistukset varmistavat toimintamme ja Suomessa tehtävän radioastronomian tutkimuksen pitkälle tulevaisuuteen”, Joni Tammi sanoo.

• Julkaistu
  • Päivitetty:
  • This content was originally published on www.aalto.fi.

Torkkumiskapseleita ja energiansäästöä - tervetuloa mukaan!

Hyvinvointia kestävällä kampuksella -tapahtuma kokoaa yhteen kampuksen keskeiset teemat kestävästä kehityksestä ja energiansäästöstä sekä kaikkien kampuksen käyttäjien hyvinvoinnista.

Isoja säästöjä kampuksen energiankulutuksessa

Otaniemen kampusta koskevat energiansäästötoimenpiteet alkoivat 10.10.2022, samalla osallistuen Astetta alemmas -kampanjaan.
_OE_4723.jpg

Etsimme nyt uutta talousassistenttia taloustiimiimme!

Haussa hyvät vuorovaikutustaidot omaava, asiakaspalveluhenkinen, jämäkkä sekä huumorintajuinen taloushallinnon moniosaaja. Taloustiimissä pääset seuraamaan aitiopaikalta kampuksen kehittymistä.
Kampus, Opinnot Julkaistu

Torkkumiskapselit äänestettiin voittoon

Vuoden 2022 osallistavan budjetoinnin äänestyksen voittaja selvisi marraskuun lopussa. Lepääminen nousi tänä vuonna voiton teemaksi.