Metsähovin radio-observatorion peruskorjaus on valmis

Suomen ainoan radio-observatorion uudistaminen on satsaus kansalliseen tähtitieteelliseen tutkimukseen.
Metsähovin uudisosa. Kuva: Joni Tammi / Aalto-yliopisto

Aalto-yliopiston Metsähovin radio-observatorion mittava peruskorjaus on valmistunut. Yli vuoden kestäneessä remontissa radio-observatorion alkuperäinen 1970-luvulla rakennettu osa purettiin, 90-luvulla rakennettu laajennusosa remontoitiin ja sen yhteyteen rakennettiin kokonaan uusi siipi. Uudisosassa on kokous- ja seminaarihuone, työtiloja, keittiö, sosiaalitilat sekä laboratoriotiloja.

Remontin yhteydessä talotekniikkaa uudistettiin ja energiatehokkuutta parannettiin merkittävästi: esimerkiksi öljylämmitys vaihdettiin ympäristöystävälliseen maalämpöön, ikkunat vaihdettiin parempaan energialuokkaan, ilmanvaihto uusittiin ja lämmön talteenotto otettiin käyttöön.

”Odotamme kovasti, että koronarajoitusten jälkeen pääsemme jatkamaan tutkimustyötä ja opetusta ja ottamaan vierailijoita vastaan uudistetuissa tiloissa”, sanoo Metsähovin johtaja Joni Tammi.

Metsähovin radio-observatoriossa tehdään havaintoja esimerkiksi Auringon ja mustien aukkojen radiosäteilystä vuoden jokaisena päivänä, eikä remontti tuonut poikkeusta tähän.

”Tekninen tiimimme onnistui varmistamaan, että laitteistot ja havainnot toimivat myös peruskorjauksen aikana, vaikka tämä vaati monenlaisia erityisjärjestelyjä”, kertoo laboratorioinsinööri Juha Kallunki. Muun muassa koko alueella voimassa oleva radiohiljaisuus aiheutti haasteita urakoitsijoille, koska radiolähettimiä löytyy nykyään lähes jokaisesta työkoneesta.

Suuri satsaus suomalaiseen tähtitieteen tutkimukseen

Aalto-yliopisto on investoinut Suomen ainoan tähtitieteellisen radio-observatorion ja sen tutkimuslaitteiston on uudistamiseen merkittävästi viime vuosien aikana. Viime kesän suuroperaatiossa vaihdettiin Metsähovin päätutkimusinstrumentin, 14-metrisen radioteleskoopin, suojakupu.

”Tämä on osoitus siitä, että Aalto-yliopisto haluaa satsata myös luonnontieteelliseen perustutkimukseen. Uudistukset varmistavat toimintamme ja Suomessa tehtävän radioastronomian tutkimuksen pitkälle tulevaisuuteen”, Joni Tammi sanoo.

• Julkaistu
  • Päivitetty:
  • This content was originally published on www.aalto.fi.

Piano Top Loungessa
Kampus, Yhteistyö, Opinnot, Yliopisto Julkaistu

Opiskelijat päättivät: kaksi yhteiskäyttöistä pianoa saapui kampukselle

Aalto-yliopiston opiskelijoiden osallistavan budjetoinnin projektin voittajaksi nousi yhteiskäyttöinen piano.
Lahjoitus Kierrätyskeskuksen Boksi-lahjoituspisteeseen

Kierrätyskeskuksen Boksi-lahjoituspiste nyt A Blocissa

Boksi sijaitsee kauppakeskus A Blocin 1. kerroksessa R-kioskia vastapäätä ja on käytettävissä keskuksen aukioloaikojen mukaisesti.
KKJ Kauppa Otaniemi sisäänkäynti

Uusi aasialainen ruokakauppa, KKJ Kauppa Otaniemi, nyt avattu kauppakeskus A Blocissa

A Blocin ostostarjonta on parantunut KKJ Kauppa Otaniemen avajaisten myötä. Tämä on uusi määränpääsi kaikille aasialaisille tuotteille!
Ilmakuva Tietotie 2 -kiinteistöstä keväällä, näkymässä punatiilisiä rakennuksia.

Senaatti-kiinteistöt ja Aalto-yliopisto allekirjoittivat kiinteistökaupan Otaniemen kampuksella sijaitsevasta kiinteistöstä

Tietotie 2:ssa sijaitseva toimisto- ja laboratoriokiinteistö vahvistaa kampusalueen ytimeen sijoittuvia toimintoja ja palveluita.