Metsähovin radio-observatorion peruskorjaus on valmis

Suomen ainoan radio-observatorion uudistaminen on satsaus kansalliseen tähtitieteelliseen tutkimukseen.
Metsähovin uudisosa. Kuva: Joni Tammi / Aalto-yliopisto

Aalto-yliopiston Metsähovin radio-observatorion mittava peruskorjaus on valmistunut. Yli vuoden kestäneessä remontissa radio-observatorion alkuperäinen 1970-luvulla rakennettu osa purettiin, 90-luvulla rakennettu laajennusosa remontoitiin ja sen yhteyteen rakennettiin kokonaan uusi siipi. Uudisosassa on kokous- ja seminaarihuone, työtiloja, keittiö, sosiaalitilat sekä laboratoriotiloja.

Remontin yhteydessä talotekniikkaa uudistettiin ja energiatehokkuutta parannettiin merkittävästi: esimerkiksi öljylämmitys vaihdettiin ympäristöystävälliseen maalämpöön, ikkunat vaihdettiin parempaan energialuokkaan, ilmanvaihto uusittiin ja lämmön talteenotto otettiin käyttöön.

”Odotamme kovasti, että koronarajoitusten jälkeen pääsemme jatkamaan tutkimustyötä ja opetusta ja ottamaan vierailijoita vastaan uudistetuissa tiloissa”, sanoo Metsähovin johtaja Joni Tammi.

Metsähovin radio-observatoriossa tehdään havaintoja esimerkiksi Auringon ja mustien aukkojen radiosäteilystä vuoden jokaisena päivänä, eikä remontti tuonut poikkeusta tähän.

”Tekninen tiimimme onnistui varmistamaan, että laitteistot ja havainnot toimivat myös peruskorjauksen aikana, vaikka tämä vaati monenlaisia erityisjärjestelyjä”, kertoo laboratorioinsinööri Juha Kallunki. Muun muassa koko alueella voimassa oleva radiohiljaisuus aiheutti haasteita urakoitsijoille, koska radiolähettimiä löytyy nykyään lähes jokaisesta työkoneesta.

Suuri satsaus suomalaiseen tähtitieteen tutkimukseen

Aalto-yliopisto on investoinut Suomen ainoan tähtitieteellisen radio-observatorion ja sen tutkimuslaitteiston on uudistamiseen merkittävästi viime vuosien aikana. Viime kesän suuroperaatiossa vaihdettiin Metsähovin päätutkimusinstrumentin, 14-metrisen radioteleskoopin, suojakupu.

”Tämä on osoitus siitä, että Aalto-yliopisto haluaa satsata myös luonnontieteelliseen perustutkimukseen. Uudistukset varmistavat toimintamme ja Suomessa tehtävän radioastronomian tutkimuksen pitkälle tulevaisuuteen”, Joni Tammi sanoo.

Raide-Jokerin yötöitä Otaniemessä heinäkuun aikana

Otaniementiellä Raide-Jokerin työmaalla tehdään yötöitä heinäkuussa.

Tarkastele Aalto-yliopisto Works K3-työmaata reaaliaikaisesti

Aalto-yliopisto Works K3 -työmaalle on asennettu web-kamera kuvaamaan ajankohtaista tilannetta työmaalta. Työmaa on käynnistynyt kevään 2021 aikana.
Kampus, Mediatiedotteet Julkaistu

Ostoskeskus A Blanc aukeaa Otaniemeen kesällä

Alvar Aallon suunnittelema ”Otaniemen vanha ostari”, nykyinen ostoskeskus A Blanc, uudistui peruskorjauksessa vanhaa kunnioittaen palvelemaan monipuolista liiketoimintaa.

Ensimmäinen Suomessa: Sähköpyörän akkujen paloturvallinen latauskaappi Aalto-yliopiston metroasemalle

Espoon kaupunki ja LatausPolku Oy lanseeraavat sähköpyörien akkujen latauskaappeja kolmessa liikenteen solmukohdassa Espoossa: Otaniemen A Blocissa, Espoonlahden Pikkulaivassa ja Matinkylän Isossa Omenassa. Suomen ensimmäinen paloturvallinen latauskaappi otettiin käyttöön Espoon Otaniemeen huhtikuussa.