Loistavat tulokset kampuksen energiansäästökampanjassa

Vuoden kestänyt Aalto-yhteisön energiansäästökampanja päättyi syyskuun lopussa, ja kunnianhimoisena tavoitteena oli säästää energiaa 15 prosenttia kampanjan aikana. Tätä kohti on menty koko vuosi kampuksen energiankulutuksen ollessa joka kuukausi edellisvuoden vastaavaa pienempi.

Lokakuussa 2022 alkaneen, 12 kuukautta kestäneen energiansäästökampanjan myötä kampuksella on säästetty merkittävä määrä niin sähkö- kuin lämpöenergiaakin. Kokonaisuudessa vuoden aikana päästiin noin 14 prosentin säästöön kampuksen energiankulutuksessa. Megawattitunteina koko vuoden säästö tarkoittaa noin 2694 MWh säästynyttä sähköä ja 8149 MWh säästynyttä lämpöä.

"15 prosentin säästötavoite oli erittäin kunnianhimoinen, ja viime syksynä se tuntui jopa lähes saavuttamattomalta. Tartuimme kuitenkin aktiivisesti toimeen ja lähdimme heti kartoittamaan sekä nopeita toimia että pidempiaikaisia projekteja, joilla säästöjä saadaan. Energian säästön lisäksi tällä on toki myös taloudellinen merkitys energian hinnan suurten vaihtelujen myötä", sanoo Aalto-yliopistokiinteistöjen (ACRE) toimitusjohtaja Ville Jokela.

Kampanjan aikana joka kuukausi kampuksella kulutettiin vähemmän sähköä ja lämpöä kuin edellisvuoden vastaavana kuukautena. Suurimmat säästövaikutukset on saatu ilmanvaihdon asetusten systemaattisella läpikäynnillä. Konkreettisella tasolla eri rakennusten lämpötiloja yhdenmukaistettiin, ilmanvaihtokoneiden käyntiaikoja säädettiin entistä tarkemmin vuorokausivaihteluun sopivaksi ja lämmöntalteenottojen hyötysuhteita parannettiin. 

Lisäksi säästöjä saatiin valaistuksen osalta muun muassa kartoittamalla kampuksen valaistusta eri vuorokaudenaikoina - kokonaisuudessaan kampuksen energiankulutusta tarkasteltiin ja pyrittiin alentamaan myös ilta- ja yöaikoina. 

Myös pienistä yksittäisistä toimista oli apua kokonaissäästön saavuttamisessa, ja osa kampanjan aikana suunnitelluista ja aloitetuista toimenpiteistä on sellaisia, että niiden säästöpotentiaali saavutetaan vasta tulevaisuudessa.

Kiitos koko Aalto-yhteisölle

Koko Aalto-yhteisö osallistettiin kampanjaan pyytämällä ideoita, miten energiaa saataisiin parhaiten säästymään. Ehdotettuja energiasyöppöjä saatiin lähes sata kappaletta ja niiden myötä korjaavia toimenpiteitä tehtiin useissa eri taloissa. Yhteisön asenteella ja toiminnalla on muutenkin ollut suuri vaikutus säästöjen saavuttamiseen.

"Haluamme kiittää koko kekseliästä yhteisöämme erinomaisesta tuloksesta ja tsemppaamisesta. Toivottavasti jokainen myös jatkaa kestävien toimintatapojen noudattamista kampanjan jälkeenkin. Ja meille saa aina vinkata uusista energiansäästömahdollisuuksista kampuksella, käymme kaikki ideat ja ehdotukset tarkkaan läpi", Jokela jatkaa.

Vaikka vuoden kestänyt kampanja on nyt tullut päätökseen, eivät säästötoimet kampuksella pääty. Kokonaisuudessaan energiansäästötoimilla tavoitellaan energiankulutuksen pysyvää alempaa tasoa, ja mennään kohti hiilineutraalia kampusta 2030.

  • Julkaistu
  • Päivitetty:
  • This content was originally published on www.aalto.fi.
Jaa
URL kopioitu

Read more news

Piano Top Loungessa
Kampus, Yhteistyö, Opinnot, Yliopisto Julkaistu

Opiskelijat päättivät: kaksi yhteiskäyttöistä pianoa saapui kampukselle

Aalto-yliopiston opiskelijoiden osallistavan budjetoinnin projektin voittajaksi nousi yhteiskäyttöinen piano.
Lahjoitus Kierrätyskeskuksen Boksi-lahjoituspisteeseen
Kampus Julkaistu

Kierrätyskeskuksen Boksi-lahjoituspiste nyt A Blocissa

Boksi sijaitsee kauppakeskus A Blocin 1. kerroksessa R-kioskia vastapäätä ja on käytettävissä keskuksen aukioloaikojen mukaisesti.
KKJ Kauppa Otaniemi sisäänkäynti
Kampus Julkaistu

Uusi aasialainen ruokakauppa, KKJ Kauppa Otaniemi, nyt avattu kauppakeskus A Blocissa

A Blocin ostostarjonta on parantunut KKJ Kauppa Otaniemen avajaisten myötä. Tämä on uusi määränpääsi kaikille aasialaisille tuotteille!
Ilmakuva Tietotie 2 -kiinteistöstä keväällä, näkymässä punatiilisiä rakennuksia.
Kampus Julkaistu

Senaatti-kiinteistöt ja Aalto-yliopisto allekirjoittivat kiinteistökaupan Otaniemen kampuksella sijaitsevasta kiinteistöstä

Tietotie 2:ssa sijaitseva toimisto- ja laboratoriokiinteistö vahvistaa kampusalueen ytimeen sijoittuvia toimintoja ja palveluita.