Loistavat tulokset kampuksen energiansäästökampanjassa

Vuoden kestänyt Aalto-yhteisön energiansäästökampanja päättyi syyskuun lopussa, ja kunnianhimoisena tavoitteena oli säästää energiaa 15 prosenttia kampanjan aikana. Tätä kohti on menty koko vuosi kampuksen energiankulutuksen ollessa joka kuukausi edellisvuoden vastaavaa pienempi.

Lokakuussa 2022 alkaneen, 12 kuukautta kestäneen energiansäästökampanjan myötä kampuksella on säästetty merkittävä määrä niin sähkö- kuin lämpöenergiaakin. Kokonaisuudessa vuoden aikana päästiin noin 14 prosentin säästöön kampuksen energiankulutuksessa. Megawattitunteina koko vuoden säästö tarkoittaa noin 2694 MWh säästynyttä sähköä ja 8149 MWh säästynyttä lämpöä.

"15 prosentin säästötavoite oli erittäin kunnianhimoinen, ja viime syksynä se tuntui jopa lähes saavuttamattomalta. Tartuimme kuitenkin aktiivisesti toimeen ja lähdimme heti kartoittamaan sekä nopeita toimia että pidempiaikaisia projekteja, joilla säästöjä saadaan. Energian säästön lisäksi tällä on toki myös taloudellinen merkitys energian hinnan suurten vaihtelujen myötä", sanoo Aalto-yliopistokiinteistöjen (ACRE) toimitusjohtaja Ville Jokela.

Kampanjan aikana joka kuukausi kampuksella kulutettiin vähemmän sähköä ja lämpöä kuin edellisvuoden vastaavana kuukautena. Suurimmat säästövaikutukset on saatu ilmanvaihdon asetusten systemaattisella läpikäynnillä. Konkreettisella tasolla eri rakennusten lämpötiloja yhdenmukaistettiin, ilmanvaihtokoneiden käyntiaikoja säädettiin entistä tarkemmin vuorokausivaihteluun sopivaksi ja lämmöntalteenottojen hyötysuhteita parannettiin. 

Lisäksi säästöjä saatiin valaistuksen osalta muun muassa kartoittamalla kampuksen valaistusta eri vuorokaudenaikoina - kokonaisuudessaan kampuksen energiankulutusta tarkasteltiin ja pyrittiin alentamaan myös ilta- ja yöaikoina. 

Myös pienistä yksittäisistä toimista oli apua kokonaissäästön saavuttamisessa, ja osa kampanjan aikana suunnitelluista ja aloitetuista toimenpiteistä on sellaisia, että niiden säästöpotentiaali saavutetaan vasta tulevaisuudessa.

Kiitos koko Aalto-yhteisölle

Koko Aalto-yhteisö osallistettiin kampanjaan pyytämällä ideoita, miten energiaa saataisiin parhaiten säästymään. Ehdotettuja energiasyöppöjä saatiin lähes sata kappaletta ja niiden myötä korjaavia toimenpiteitä tehtiin useissa eri taloissa. Yhteisön asenteella ja toiminnalla on muutenkin ollut suuri vaikutus säästöjen saavuttamiseen.

"Haluamme kiittää koko kekseliästä yhteisöämme erinomaisesta tuloksesta ja tsemppaamisesta. Toivottavasti jokainen myös jatkaa kestävien toimintatapojen noudattamista kampanjan jälkeenkin. Ja meille saa aina vinkata uusista energiansäästömahdollisuuksista kampuksella, käymme kaikki ideat ja ehdotukset tarkkaan läpi", Jokela jatkaa.

Vaikka vuoden kestänyt kampanja on nyt tullut päätökseen, eivät säästötoimet kampuksella pääty. Kokonaisuudessaan energiansäästötoimilla tavoitellaan energiankulutuksen pysyvää alempaa tasoa, ja mennään kohti hiilineutraalia kampusta 2030.

  • Julkaistu
  • Päivitetty:
  • This content was originally published on www.aalto.fi.
Jaa
URL kopioitu

Read more news

Kampus Julkaistu

Rakennusten aukioloajat vuodenvaihteessa 2023-2024

Otaniemen kampuksen rakennusten sekä Aalto-yliopisto Töölön aukioloajoissa on muutoksia vuodenvaihteessa joulu-tammikuussa.
Kampus, Yliopisto Julkaistu

Romupyöräkeräys on täällä taas!

Otaniemen kampuksen romupyöräkeräys on täällä taas! Tavoitteena on siistiä alueen pyöräpysäköintipaikat.
Kampus, Yliopisto Julkaistu

Postin hinnoittelupalvelu päättyy vuoden 2023 loppuun mennessä

Hinnoittelupalvelu kirjeille päättyy vuoden 2023 loppuun mennessä
Kampus Julkaistu

Ulkoalueiden suunnitteluohjeella kohti yhteisöllistä ja kestävää kampusta

Otaniemen kampuksen ulkoalueiden suunnitteluohje on julkaistu. Sen tarkoituksena on antaa suuntaviivat yliopiston toimintoja sekä luonnon ja ihmisten hyvinvointia tukevien ulkoympäristöjen kehittämiseen.