Kampuksen luonto on pääomaa

Luonto lisää alueen taloudellista arvoa ja edistää ihmisten hyvinvointia.
Kuva: Matti Ahlgren / Aalto-yliopisto

Aalto-yliopiston kampuksen luontopääoma ja ekosysteemipalvelut kartoitettiin 2019 aikana. Selvityksen laati Ramboll Finland Oy. Tavoitteena oli tuoda esiin ja kuvata kampuksen luonnon vaikutukset alueen ja rakennusten taloudelliseen arvoon sekä ihmisten hyvinvointiin. Luontopääoman kartoitus turvaa osaltaan kampuksen kiinteistöjen arvoa, viherverkostoja, luonnon monimuotoisuutta, virkistysarvoja ja metsäisen kampuksen ainutlaatuista identiteettiä.

Luonto on keskeinen osa Aalto-yliopiston kampuksen identiteettiä, mutta luonto tuottaa lisäarvoa myös kampuksen käyttäjille. On esimerkiksi havaittu, että kävely lähiluonnossa vähentää stressiä ja madaltaa verenpainetta. Puut suojaavat tuulelta ja lisäävät yleensä asuntojen sekä muiden rakennusten arvoa.

Kampuksen kehittämisellä tärkeä rooli kestävän tulevaisuuden toteuttamisessa

Aalto-yliopiston tehtäväksi on uudessa strategiassa määritelty kestävän tulevaisuuden rakentaminen. Kestävien periaatteiden mukaan rakennettu kampus tarjoaa tehtävän toteuttamiselle erinomaiset puitteet.

Kuva: Aino Huovio / Aalto-yliopisto

Aallon kampukselle laadittiin 2018 konseptuaalinen maisemasuunnitelma, jossa määriteltiin kestävät periaatteet kampuksen täydennysrakentamiselle. Käytännössä tämä tarkoittaa esimerkiksi täydennysrakentamisen osoittamista asfalttikentille arvokkaiden metsäalueiden sijaan. Suunnitelman laati tanskalainen maisema-arkkitehtitoimisto SLA, joka on erikoistunut kestävän kehityksen mukaiseen suunnitteluun.

Käyttäjilleen suunniteltu kampusalue

Otaniemi on harvinaisen vehreä ja metsäinen kampusalue. Aino ja Alvar Aallon alkuperäisessä kampussuunnitelmassa ihmiset ja kaupunki tuotiin luonnon keskelle. Rakennukset suunniteltiin huolellisesti olemassa olevia maastonmuotoja mukaillen ja historialliset puukujanteet säilytettiin osana kampuksen sydänaluetta.

Aallon kampusalue kasvaa ja kehittyy jatkuvasti. Alueelle rakennetaan uutta ja kampuksen käyttäjämäärät kasvavat. Kampusta halutaan kehittää siten, että sen ainutkertaiset piirteet vahvistuvat. Arvokas arkkitehtuuriperintö ja vehmas luonto ovat jatkossakin Otaniemen vetovoimatekijöitä.

Haussa suomenkielinen kampusopas täydentämään tiimiämme

Kampusoppaana luot henkilöstölle, vierailijoillemme ja muulle yhteisöllemme mieleenpainuvia kampuselämyksiä.

Sähkömiehentie 5 – Maarintalon uusi osoite astuu voimaan 30.1.2023

Sähkömiehentie 3 (Maarintalo) osoite muuttuu ja uusi osoite Sähkömiehentie 5 astuu voimaan 31.1.2023

Torkkumiskapseleita ja energiansäästöä - tervetuloa mukaan!

Hyvinvointia kestävällä kampuksella -tapahtuma kokoaa yhteen kampuksen keskeiset teemat kestävästä kehityksestä ja energiansäästöstä sekä kaikkien kampuksen käyttäjien hyvinvoinnista.

Isoja säästöjä kampuksen energiankulutuksessa

Otaniemen kampusta koskevat energiansäästötoimenpiteet alkoivat 10.10.2022, samalla osallistuen Astetta alemmas -kampanjaan.