Ensimmäinen Suomessa: Sähköpyörän akkujen paloturvallinen latauskaappi Aalto-yliopiston metroasemalle

Espoon kaupunki ja LatausPolku Oy lanseeraavat sähköpyörien akkujen latauskaappeja kolmessa liikenteen solmukohdassa Espoossa: Otaniemen A Blocissa, Espoonlahden Pikkulaivassa ja Matinkylän Isossa Omenassa. Suomen ensimmäinen paloturvallinen latauskaappi otettiin käyttöön Espoon Otaniemeen huhtikuussa.
Kuva: Patrik Pesonen / Espoon kaupunki

Espoon kaupunki on asettanut tavoitteekseen olla hiilineutraali vuonna 2030. Liikenne aiheuttaa noin kolmanneksen Espoon ilmastopäästöistä, joten niiden vähentämiseksi on hyvä ottaa kaikki keinot käyttöön.

Pyöräliikenteen osuuden kasvattaminen osana päivittäistä liikkumista on yksi keskeinen keino, jolla liikenteen hiilineutraaliutta tavoitellaan. Sähköpyörällä matkat kaupungissa sujuvat mukavasti”, luonnehtii projektipäällikkö Mari Päätalo Espoon kaupungilta.

Jätä akku lukolliseen ja paloturvalliseen latauskaappiin säilytettäväksi

Ideana on tarjota palvelu, jonka avulla sähköpyöräilijä voi jättää akun latautumaan vaikka kaupassa käynnin tai työpäivän ajaksi. Vaikka akut suojataan tehtailla hyvin, tulipalon riski on olemassa, kun akku vanhenee tai siihen tulee kolhuja. Nyt lanseerattava sähköpyörien akkujen latauskaappi tunnistaa mahdollisen tulipalon ja sammuttaa sen menetelmällä, jolle on haettu patenttia.

Monissa asunto- ja kiinteistöosakeyhtiöissä on sähköpyörien akkujen lataaminen sisätiloissa valvomatta kielletty juuri paloturvallisuussyistä”, toteaa LatausPolku Oy:n toimitusjohtaja Mikko Pajamies.

Kokeilun tavoitteena on, että jatkossa sähköpyörien akkujen latauskaappeja tulisi useaan Espoon liikenteen solmukohtaan sekä monelle espoolaiselle työpaikalle. Nyt lanseerattava tuote on tekniikaltaan ainutlaatuinen ja sillä on hyvät kasvunäkymät koko maailmassa liikenteen sähköistymisen takia. Kokeilu vahvistaa myös paikallistaloutta, koska LatausPolku on espoolainen yritys.

Osa Vähähiilinen liikkuminen liikennehubeissa ‑hanketta

Kokeilu on osa Euroopan aluekehitysrahaston rahoittamaa 6Aika: Vähähiilinen liikkuminen liikennehubeissa ‑hanketta. Liikennehubeilla tarkoitetaan liikenteen solmukohtia, joissa on tarjolla erilaisia liikennepalveluita.

Espoon kaupungin lisäksi hankkeessa ovat mukana Business Tampere, Oulun kaupunki, Turun ammattikorkeakoulu ja Turun kaupunki. Espoon kaupungin tavoitteena on olla hiilineutraali vuonna 2030.

Lyhyesti latauskaapista

  • Hyvä paikka säilyttää ja ladata akkua turvallisesti
  • Tunnistaa akkupalot aikaisessa vaiheessa
  • Sammutus- ja jäähdytysmenetelmä toimii vedellä
  • Helppo ja turvallinen sijoittaa esimerkiksi taloyhtiön tai kiinteistön sisätiloihin
  • Suomalainen keksintö, jonka sammutusmenetelmälle on haettu patenttia

Tiedotteen alkuperäinen julkaisija: Espoon kaupunki

Lisätietoja

Mari Päätalo, projektipäällikkö, Espoon kaupunki
puh. 040 639 4550, [email protected]

Mikko Pajamies, toimitusjohtaja, LatausPolku Oy
puh. 0400 665 560, [email protected]

Jaa
URL kopioitu

Read more news

Kulkutunnisteen lukija
Kampus, Poikkeustilanteet, Yliopisto Julkaistu

Lyhyitä katkoja kulkutunnisteiden ja ovien toiminnassa

Järjestelmäpäivitys aiheuttaa lyhyitä katkoja kulkutunnisteiden toimintaan viikolla 51 (16.-20.12.2024).
Väliaikainen suojatie
Kampus, Yliopisto Julkaistu

Väliaikainen suojatie korvaa alikulun Otakaaren työmaan ajaksi

Teknologföreningenin kohdalla oleva alikulku puretaan esteettömyyden parantamiseksi. Tilalle rakennetaan loivempi kävely- ja pyöräilyväylä. Purkutyöt alkavat ennen joulua, ja alueella on otettu käyttöön väliaikainen suojatie työmaan ajaksi.
ACREn tilakatalogin verkkopalvelu puhelimessa
Kampus Julkaistu

Vuokraa kokoustila Aalto-yliopistokampukselta vain muutamalla klikkauksella – järjestä kokous, työpaja tai tapahtuma Otaniemessä

Aalto-yliopistokiinteistöt Oy (ACRE) on avannut uuden verkkopalvelun helpottamaan Aalto-yliopiston Otaniemen kampuksella sijaitsevien kokous- ja tapahtumatilojen vuokraamista.
Kampuksen uudet ulkokalusteet
Kampus, Opinnot Julkaistu

Äänestä parasta ideaa! Miten käytämme 14 000 euroa edistääksemme opiskelijoiden hyvinvointia?

Syksyllä 2024 opiskelijat saivat ideoida, miten yliopiston tulisi käyttää 14 000 euroa opiskelijoiden hyvinvoinnin parantamiseen kampuksella. Nyt on aika äänestää parasta ideaa toteutettavaksi kevään 2025 aikana.