Elävät ja virkistävät kampusmetsät - syksyiset metsänhoitotoimet käynnistyvät

Kampuksen metsäalueilla kasvaa eri-ikäistä ja eri lajista puustoa, ja metsien hoitaminen sekä iäkkään ja myös nuoremman puusukupolven kehityksen turvaaminen on tärkeää. Metsänhoidollisia töitä tehdään syksyllä 2024 muun muassa harventamalla lahovaurioisia puita ja oksia.
Lahopuu ja metsä
Kampusmetsää. Kuva: Minttu Somervuori / ACRE.

Arboristimetsänhoitaja tekee iäkkäiden puiden sekä vaarallisten oksien rakenneleikkauksia ja puuston hoitoa kampusalueella syksyllä 2024. Kaupunkipuusto Otaniemen kampuksella on vuosien aikana saanut kasvaa iäkkääksi, ja kampuksen metsäalueet ovat rakenteeltaan hyvin erilaisia. Hoitotoimien myötä mahdollistetaan myös uuden ja nuoremman puusukupolven kehitys mahdollisimman hyvin.

Lahopuun yksityiskohta
Lähikuva lahopuusta kampuksella. Kuva: Minttu Somervuori / ACRE.

Puita, joiden oksisto vaatii uudistamista, hoitoleikataan. Ne puut, jotka ovat lahottajisienen tai runkovaurioiden vuoksi vaarassa kaatua, saatetaan turvallisesti maahan turvaamaan lahopuujatkumoa kampuksen metsäluonnossa ja puistoalueilla. 

Kaikkialla kampusmetsissä toteutetaan lahopuujatkumoa, joka antaa kampusmetsissä ravintoa lahottajille sekä useille sienilajeille, sammalille ja jäkälille.

Metsät saavat lahopuulisäystä niin, että järeät lahorungot jätetään aina maastoon ja maisemoidaan luonnollisen kaltaisesti kaupunkimetsään soveltuvalla tavalla. Maastoon jätetään myös tekopökkelöitä ja pystylahopuuta. 

Lahopuut lisäävät hyönteisten sekä maaperän eliöiden elinmahdollisuuksia, sillä ne toimivat lajistolle pesimäpaikkoina ja sisältävät onkaloita. Maatuessaan metsän kenttäkerrokseen ne pidättävät kosteutta ja muodostavat viileitä ja mikroilmaston suhteen edullisia kosteita pesimäpaikkoja. Lahopuu toimii myös sienten ja mikrobien ravintona, ja turvaa luonnollista ravinteiden kiertoa metsissämme.

Lehtometsä
Lehtometsää kampuksella. Kuva: Minttu Somervuori / ACRE.

Kampuksen monilajinen metsäluonto on tärkeä osa kampuksen käyttäjien päivittäisiä virkistymismahdollisuuksia. Kaupunkiluonnon merkitys ja sen tarjoamat ekosysteemipalvelut on tunnistettu osana viihtyisää ja toiminnallista kampusaluetta. 

Kampuksella metsäalueiden hoidossa huomioidaan kampuksen käyttäjien turvallisuus, mutta koska kampus on myös liito-oravien ydinaluetta, sen toimiva elinympäristö otetaan huomioon kaikessa metsäalueiden hoidossa.

Jaa
URL kopioitu

Read more news

ACREn tilakatalogin verkkopalvelu puhelimessa
Kampus Julkaistu

Vuokraa kokoustila Aalto-yliopistokampukselta vain muutamalla klikkauksella – järjestä kokous, työpaja tai tapahtuma Otaniemessä

Aalto-yliopistokiinteistöt Oy (ACRE) on avannut uuden verkkopalvelun helpottamaan Aalto-yliopiston Otaniemen kampuksella sijaitsevien kokous- ja tapahtumatilojen vuokraamista.
Kampuksen uudet ulkokalusteet
Kampus, Opinnot Julkaistu

Äänestä parasta ideaa! Miten käytämme 14 000 euroa edistääksemme opiskelijoiden hyvinvointia?

Syksyllä 2024 opiskelijat saivat ideoida, miten yliopiston tulisi käyttää 14 000 euroa opiskelijoiden hyvinvoinnin parantamiseen kampuksella. Nyt on aika äänestää parasta ideaa toteutettavaksi kevään 2025 aikana.
Campus Sustainability Champion 2024 voittajat
Palkinnot ja tunnustukset, Kampus Julkaistu

Opiskelijavetoiset hankkeet Kestävän kampuksen sankareiksi

Tänä vuonna Kampuksen kestävän kehityksen sankareiksi valittiin kaksi opiskelijavetoista hanketta. Palkinnot jaettiin vuosittain järjestettävänä ACRE-päivänä 9.10.2024.
Aalto_University_Squad_students_May-2023_by_Aleksi_Poutanen_4754.jpg
Kampus, Opinnot, Yliopisto Julkaistu

HSL-kortti lakkaa toimimasta kulkutunnisteena Otaniemen kampuksella 15.11.2024

Otaniemen kampuksella HSL-kortti poistuu käytöstä kulkutunnisteena 15.11.2024 alkaen.