Alepa ottaa ruoan robottikuljetukset käyttöön Otaniemessä ensimmäisenä Suomessa

Alepan asiakkaat voivat keväästä lähtien tilata ruokaa kotiin kuljetusrobotin toimittamana. Robottitoimitukset käynnistyvät aluksi kuudessa Espoon alueella toimivassa Alepassa. Ensimmäiset kuljetukset alkavat Aalto-yliopiston kampuksella Otaniemen Alepassa kauppakeskus A Blocissa.
Kuljetusrobottiin mahtuu kerralla jopa kolme ostoskassia. Kuva: HOK-Elanto.

Pääkaupunkiseudulla toimiva lähikauppaketju Alepa ottaa käyttöön täysin uudenlaisen ruoan toimitusmuodon aloittamalla yhteistyön robottivalmistaja Starship Technologiesin kanssa. Starshipin kehittämät kuljetusrobotit toimittavat ostokset Alepa-myymälöistä asiakkaan määrittelemään toimitusosoitteeseen. Alepa on ensimmäinen toimija Suomessa, joka ottaa käyttöön ruoan robottitoimitukset.

"Pystymme robottien avulla tarjoamaan asiakkaillemme uuden kätevän, ympäristöystävällisen, kontaktittoman ja edullisen toimitustavan verkkokaupan tilauksiin. Maailmalla nämä robotit ovat toimittaneet jo miljoonia tilauksia ja uskon niiden saavan suosiota myös Suomessa. Odotamme mielenkiinnolla, millaista palautetta robotit saavat asiakkailtamme," HOK-Elannon verkkokaupan kehitysjohtaja Jukka Ranua sanoo.

Toimitukset käynnistyvät tänään Otaniemessä

Starshipin robottikuljetukset alkavat tiistaina 12.4. Otaniemen Alepassa. Seuraavalla viikolla kuljetusrobottien toimituspiiri laajenee kattamaan viiden muun Espoossa sijaitsevan Alepan lähialueet. Alepa Mankkaa, Alepa Jousenpuisto, Alepa Otaniemi, Alepa Laajalahti, Alepa Leppävaara ja Alepa Matinkylä tuovat robottitoimitukset yhteensä 8000 espoolaisen kotitalouden saataville.

Käytännössä robottitoimitus tilataan Starshipin mobiilisovelluksen kautta. Alepan henkilökunta pakkaa tilatut ostokset ja lastaa ne robotin kyytiin. Robotin kuljetuslaatikkoon mahtuu kerralla jopa kolme ostoskassia. Robotti suunnittelee tekoälyn avulla itselleen sopivimman reitin toimitusosoitteeseen ja lähtee matkaan. Reitti kulkee jalankulkijoille tarkoitettuja väyliä pitkin ja robotti tunnistaa mahdolliset esteet sekä ihmiset ja ajoneuvot ja osaa toimia liikenteessä.

Robotin saavuttua määränpäähän asiakas saa puhelimeensa ilmoituksen, jossa kerrotaan tilauksen saapumisesta. Sovelluksen avulla voi myös seurata lähetyksen matkaa reaaliaikaisesti. Robotin päällä oleva kansi aukeaa tilaussovelluksen avulla.

Kätevä ja ympäristöystävällinen toimitustapa

Autoja ympäristöystävällisempi toimitustapa on käytössä edellä mainittujen Alepa-myymälöiden aukioloaikojen puitteissa. Iltahämärä ei vaikuta toimitusten nopeuteen, sillä robotit osaavat navigoida vaikka säkkipimeässä. Ne voivat ylittää katuja ja reunakivetyksiä ja kulkea esimerkiksi sateella tai lumessa. Päästöttömät robotit ajavat 99 prosenttia ajasta itsenäisesti, mutta ihmiset tarkkailevat niiden toimintaa ja voivat ottaa hallinnan itselleen koska tahansa.

Kuljetusrobottien toimittaman tilauksen tekeminen on kätevää ja helppoa Starship Food Delivery -sovelluksen avulla. Se on ladattavissa iOS- ja Android-sovelluksina.

Kuva: HOK-Elanto

Faktoja kuljetusroboteista

• Alepa ottaa ensivaiheessa käyttöön yhteensä 60 kuljetusrobottia.
  • Robotti painaa noin 35 kiloa ja voi kuljettaa kerralla 2–3 ruokakassillista.
  • Sähköllä toimiva päästötön robotti tarkkailee ympäristöään 12 kameran avulla ja se kulkee noin 6 kilometrin tuntivauhtia. Tekoälyn avulla se oppii koko ajan lisää ympäristöstään.
  • Robotissa on ääniominaisuus, jonka avulla voi myös kommunikoida.
  • Maailmalla Starship-robotit ovat tehneet jo yli 3 miljoonaa toimitusta.

Eläköön kampus! Otakaari 2:n peruskiven muuraus juhlisti yliopiston uudisrakennuksia

Kampuksen uusimpien rakennusten, Otakaari 2A:n ja 2B:n, peruskivi muurattiin 29.9. Tilaisuudessa paljastettiin myös Otakaari 2A -rakennuksen uusi nimi.

Otakaari 1:n maisemahanke viimeistelyä vaille valmis

Amfiteatterinaukion alueen kunnostustyöt valmistuvat syksyllä 2022.

Miltä kampus näyttää tänään ja viiden vuoden kuluttua?

ACRE-päivä ja yhteisön I love campus -kierrokset kutsuvat ihastumaan kampukseen.

Tilojen täyttöastetutkimus käynnistynyt

Tilojen täyttöasteita Otaniemen kampuksella tutkitaan syksyn 2022 aikana.