Materiaalikierrätys kampuspilotista arjen käytännöksi
Jo pitemmän ajan tavoitteena kampuksella on ollut parantaa kierrätysastetta ja pienentää jätehuollon hiilijalanjälkeä sekä jätehuoltokustannuksia. Tämä on huomioitu myös yliopiston strategiatyössä, sillä kampuksella syntyvien jätteiden kierrätysasteen nosto on osa Aalto-yliopiston kestävän kehityksen strategiaa.
Pilottikokeiluna muutamasta kiinteistöstä lähtenyt muovin- ja kartonginkeräys laajeni vuoden 2022 alussa kampuksella jokaiseen taloon. Tällä hetkellä materiaalikiertoon päätyykin lähes kaikki mahdolliset jakeet, ja lajittelupisteitä löytyy esimerkiksi jokaisen talon taukotiloista. Uusien jätejakeiden keräyksen myötä energiajätteeseen joutuu yhä vähemmän tuotteita. Lisäksi lajittelusta on muun muassa opastein tehty mahdollisimman yksinkertaista, jotta sen voi jokainen kampuksen käyttäjä ottaa osaksi arjen toimintatapojaan.
”Taukotiloissa syntyy eniten muovijätettä mikroruoka- ja muista eväspakkauksista. Myös kartongin kierrätykselle on kysyntää, joten on mukavaa tuoda uudet lajitteluastiat taukotiloihin lajittelua helpottamaan”, toteaa Aalto-yliopistokiinteistöjen kiinteistökoordinaattori Tanja Pietikäinen.
”Kaikki kampuksen tilojen käyttäjät ovat tärkeässä asemassa lajittelun onnistumisen kannalta. Opastamme ja haluamme tuoda lajittelun helpoksi osaksi jokaisen arkea”, Pietikäinen jatkaa.
Kierrätetystä uusiomuovista on jo vuosien ajan valmistettu muun muassa kukkaruukkuja, postilaatikoita, pulkkia ja siivousvälineitä. Nykyään kierrätysmuovia käytetään lisäksi myös esimerkiksi osana muovisia limsapulloja. Kierrätyskartongista puolestaan valmistetaan muun muassa talous- ja wc-paperien hylsyjä.
Ei ole olemassa jätettä - muistathan siis lajitella ja kierrättää!