Köpcentret A Blanc öppnas på Otnäs campus

Den av Alvar Aalto planerade byggnaden som tidigare var känd under namnet "Otaniemen ostari" (Otnäs köpcentrum) omdöptes i och med ombyggnaden och har nu öppnat mitt på Aalto-universitetets campus.
A Blanc ligger vid kanten av Alvarplatsen. Foto: Aalto-universitetet / Anders Portman

Köpcentret A Blancs ombyggnad inleddes i mars 2020 och blev klar i maj 2021. Efter den grundliga reparationen har aktörerna i centret renoverat och inrett sina egna lokaler. A Blancs första butiker slog upp sina dörrar på sommaren och resten av affärerna började sin verksamhet under hösten 2021. Köpcentrets invigningsevenemang pågår 4–8.10.2021.

I A Blanc finns specialaffärer och mångsidig service. Köpcentret bildar ett fungerande par tillsammans med sitt systercentrum invid metrostationen, köpcentret A Bloc. I första våningen av A Blanc finns bland annat Öl- och whiskyrummet Vesiheinä, herr- och damfriseringen Shortcut AALTO, kläduthyrningen Tapiolan Juhlapuku och brädspelsbaren Taproom d20 som öppnar i oktober. Restaurangen Hummus House öppnas under hösten 2021.

I andra våningen finns läkarcentralen Terveystalo Otaniemi och AFRY:s filial i Otnäs. Kontorslokalen i andra våningen saknar ännu hyresgäst.

Ombyggnaden väckte huset till liv

Huset som tidigare gick under namnet Otaniemen ostari byggdes i två etapper 1961 och 1969, och det har planerats av Alvar Aalto. Det utmärks av vitrappade väggar och takplåt i solfjädersform samt en korridor som löper genom hela byggnaden och stora skyltfönster som ger det en avvikande exteriör jämfört med områdets forsknings- och undervisningsbyggnader i rödtegel. Husets nya namn A Blanc hänsyftar på Aalto-universitetet (A) och husets vita väggar (Blanc). Huset är också en raritet för det är en av de få butiksbyggnader som Alvar Aalto planerade.

Köpcentret var länge det enda ställe i Otnäs där man kunde få olika slag av service, tills köpcentret A Bloc öppnades i anslutning till Aalto-universitetets metrostation i augusti 2018. När köpcentret A Bloc öppnat kunde man genomföra ombyggnaden av A Blanc, varvid köpcentret återställdes till sin forna glans och användning.

I och med renoveringen blev A Blanc attraktivare, när hustekniken förnyades och fasaderna reparerades och restaurerades. Det ursprungliga koppartaket med sina solfjädersformer bibehölls. Alla gamla fönster och ytterdörrar reparerades eller förnyades enligt de ursprungliga ritningarna. Samtidigt förbättrades husets energieffektivitet betydligt. Utanför centret byggdes en ny stor terrass med kundplatser, och uteområdena gjordes trivsammare och mera funktionella.

Reparationsplanerna uppgjordes i samverkan med Museiverket och Alvar Aalto-stiftelsen, med respekt för byggnadens historiska och arkitektoniska värde.

URL kopierat

Campus Published:

Utomhusområdena och gångvägarna runt Otsvängen 1 och Dipoli förbättras

Under hösten 2021 ska det bli enklare att ta sig längs med gångvägarna från metron till Dipoli. Området kring Alvarsplatsen förbättras samtidigt. Målet är att skapa trivsamma, mångsidiga, säkra och tillgängliga utomhusområden och samtidigt beakta den ursprungliga planeringen och det ursprungliga genomförandet. Arbetet sätter igång redan i augusti.
Campus, Universitetet Published:

Ändringar i passerkontrollen – läs anvisningarna

Ändringarna träder i kraft i december och gäller alla som rör sig på campusområdet.
Campus, Undantagssituation Published:

Exceptionella öppettider på Otnäs campus under sommaren 2021

Byggnaderna på Otnäs campus har exceptionella öppettider under sommaren 2021.
Campus Published:

Utlåning av passerkort upphör

Passerkontroll vid Aalto-Universitetet förändras. I fortsättningen använder studeranden HRT-kortet som passerkort.